NAZIV DRUŠTVA:

Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza


NASLOV DRUŠTVA:

Hotiza, Petrova ulica 30


VODSTVO:

Predsednik – Martin Horvat
Podpredsednik – Štefan Kolarič
Tajnik - Stanko Gjerkeš
Blagajnik – Štefan Cipot
Člani upravnega odbora – Štefan Tibaut, Matija Tibaut in Štefan Kotnjek
Nadzorni odbor: Alojz Zver, Marjan Horvat in Drago Črešnjovec


KONTAKTNE OSEBE:

Martin Horvat – tel.: 576 13 08, 041 357 289
Stanko Gjerkeš – tel.: 578 84 24, 041 334 579


OPIS DRUŠTVA:

Društvo Vinogradnikov in sadjarjev Hotiza je bilo ustanovljeno 1.03.2006. Takrat je društvo imelo 37 članov. Vsako leto pa se število članov povečuje, tako da sedaj društvo šteje 43 članov. Namen ustanovitve društva je bil, da si vinogradniki in sadjarji izmenjujejo izkušnje, izobražujejo in seveda družijo. Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza si je v samem začetku svojega delovanja, zastavilo zelo obsežen program.

 • V začetku leta v sklopu Blaževega pohoda v Lendavske gorice in Vincevega pohoda v Medžimurske gorice, organiziramo prikaz vinske trte.
 • Društvo vsako leto organizira prikaz reza sadnega drevja.
 • Društvo vsako leto organizira strokovno ekskurzijo po slovenski vinorodnih pokrajinah, ekskurzija je namenjena izobraževanju.
 • V poznem jesenskem času, po trgatvi, opravimo vsakoletni kletarski večer, kjer ocenimo naše kletarske sposobnosti.
 • Sodelujemo pri ocenjevanju vin, kjer se vinogradniki lahko pohvalimo z številnimi priznanji in pohvalami.
 • Društvo sodeluje na vsakoletni razstavi vina in pirhov, v času velikonočnih praznikov v lendavski Sinagogi.
 • Društvo je zelo močno vključeno v družabno življenje v vasi in tudi v občini Lendava, sodelujemo na tradicionalnih ribiških dnevih na Hotizi, tudi z pripravo vinogradniškega kotička pod šotorom, na sami prireditvi. Društvo sodeluje tudi na vsakoletni Lendavski trgatvi z prikazom starih vinogradniških običajev. V poletnem času vinogradniki kolesarimo in obiščemo naše vinograde v Lendavskih goricah in vinograde čez reko Muro.

  Društvo si šteje za velik dosežek, postavitev stare preše in nadstrešnicena Laštat. Prešo in okolico vsakoletno dograjujemo in urejamo. Ob sami preši smo posadili nekaj trt, predvsem starejših samorodnic. Posajena je tudi žametna črnina, potomka iz Lenta, ki nam jo je podarila mestna občina Maribor. Poudariti moramo da so vsa dela na preši, nadstrešku in okolici bila opravljena brezplačno.

  Ob preši, društvo organizira vsakoletno Martinovanjez programom. Martinovanje je namenjeno članom društva in tudi vsem ostalim krajanom Hotize. Veseli nas, da se na Martinovanju vsako leto zbere več krajanov in da se nam pridružijo ljudje iz drugih krajev.

  Zelo pomembno je, da je prireditev postala tradicionalna in smo si jo krajani vzeli za svojo.

  Društvo sodeluje tudi z ostalimi vinogradniškimi društvi v občini Lendava in okolici, največ pa z društvom vinogradnikov Lendava. Z društvom vinogradnikov Lendava, organiziramo vsakoletni Blažev pohod in srečanje v Lendaskih goricah.

  Društvo stroške pokriva iz članarine in dotacije občine Lendava.
  Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza ima zastavljen zelo obsežen program na področju ohranjanja vinogradniške tradicije, izobraževanja in družabnega življenja v vasi in občini Lendava.

  Društvo vinogradnikov in sadjarjev

  Hotiza